Löytyykö vastaus toko-virheisiin kropan kunnosta?

Tinon edelliset toko-kokeet eivät menneet ihan nappiin. Jäin kokeen jälkeen etenkin pohtimaan paikkaistumisen nollaamista (Tino seisoi 2 minuuttia) ja huoli asiasta voimistui, kun Tino teki saman virheen uudelleen treeneissä muutaman päivän myöhemmin. En voinut enää kuitata asiaa hetkellisellä aivopierulla, vaan oli selvitettävä syy istumishaluttomuuteen.
Oireet: Tino ei halua istua pidempiä aikoja. Tino on muutamina kertoina noussut luvatta seisomaan hetken istumisen jälkeen (tällaista ei ole ikinä aiemmin tapahtunut). Ennen kuin nousee seisomaan, niin on myös istuessaan siirtänyt painoa etupäähän, liponut huulia, läähättänyt ja/tai liikkuttanut etu- ja/tai takajalkoja. Tino on lisäksi roikottanut häntää epänormaalisen alhaalla, etenkin kun olen vapauttanut istumisesta. Tässä videossa näkyy etenkin tuo painon siirtäminen eteen sekä erilaisia stressisignaaleja:


Eläinlääkärikäynti 6.10.: Koska olin myös sitä mieltä, että Tino on ehkä pessyt alapäätään normaalia enemmän, niin Tinolta tutkittiin ensin virtsarakko ja -näyte. Näissä ei kuitenkaan ollut mitään huomautettavaa. Samalla eturauhanen sekä anaalirauhaset tutkittiin, mutta nämäkin olivat normaalit. Ainoa asia, mikä löytyi oli että eturauhasen vasemmalla puolella vaikuttaisi olevan pieni rakkula (halkasija n. 1 cm), mutta tämä ei eläinlääkärin mukaan ole kovin poikkeavaa tai selittäisi oireet.

Tino sai kuitenkin Tardak-pistoksen siltä varalta, että ongelmat johtuisivat eturauhasesta. Kävimme luottopaikassamme (Sipoon pieneläinklinikka Moreliuks), hoitava eläinlääkäri oli Maria Nyström.
Eläinlääkärikäynti 23.10.: Tardak-pistos ei tuntunut antavan apua oireisiin, joten seuraavana vuorossa oli ortopedinen tutkimus. Suuntasimme luonnollisesti taas Nikkilään Mikael Moreliuksen luokse. Tinon liikkeissä (ravia suoralla) ei ollut moitittavaa, eikä myöskään kropassa, vaikka Miku kuinka paineli ja käänteli. Oikeassa polvessa tuntui ääriasennossa pientä naksahtelua, mutta tämä ei kuitenkaan aiheuttanut kipua.

Tinosta otettiin varmuuden vuoksi röntgenit olkapäistä, lanneselästä sekä polvista. Vasemman olkapään nivelrikko (todettu nivelsiteen repeytymän yhteydessä jo syksyllä 2012) oli edelleen lievä ja pysynyt samanlaisena jo kolmisen vuotta. Rikko eteni hieman ensimmäisten kahden vuoden aikana olkapään tähystyksen jälkeen, mutta niin vähän, että luokitellaan edelleen lieväksi. Tämän jälkeen rikko ei oikeastaan ole edennyt viimeisen kolmen vuoden aikana (olkapäät on kuvattu viime vuosina n. 1,5 vuoden välein).

Tinon selästä on sivulöydöksenä löytynyt L6-L7 fasettinivelen pieni muutos, n. 5 x 5 mm. Tämä näkyi kuvissa syksyllä 2014 ja on nyt kahdesti kuvattu tuon jälkeen, mutta muutos ei ole pahentunut/edennyt. Miku paineli ja käänsi etenkin tätä kohtaa selästä huolellisesti läpi, mutta Tino ei reagoinut tähän mitenkään.

Polvien röntgenkuvissa ei ollut moitittavaa nivelpinnoissa. Oikean polven jonkun ligamentin päällä oli pikkuruinen mahdollisesti rustoittuman näköinen piste, mutta siitä ei pitäisi olla mitään haittaa, eikä siis ole lähellä itse niveltä, eikä aiheuta aristusta.

Kaikki oli toisin sanoen Tinon olosuhteisiin nähden paremmin kuin hyvin vanhojen kulumien suhteen. Niin kuin näkyy tämän kirjoituksen pääkuvasta, niin Tino luottaa Nutrolin Nivel Monitehon voimaan nivelten tukemiseksi. Kuten röntgenkuvat nivelistä kertoo, niin tämä on kannattanut: jo yli 5 vuotta elämää takana nivelrikon kanssa ja Tino on edelleen nivelten osalta hyvässä kunnossa vanhasta vammastaan huolimatta.
Fysioterapia 26.10.: Kävimme tänään Patricia Hirnin luona. Tinon selkä oli tosi kireä ja Patricia näki hyvin, että jotain ongelmaa kropassa on. Patricia käsitteli kaikki paikat auki normaalia laajemmin, jotta nähdään miten Tino reagoi siihen, kun kaikki kireydet otetaan pois. Tino tulee saamaan tänään ja huomenna kipulääkettä, koska kroppa on varmasti kipeä käsittelyn jäljiltä. Tämän jälkeen katsotaan mihin suuntaan vointi menee ilman lääkitystä ja edetään sen mukaisesti. Lisään tähän alle vielä Patrician merkinnät, jotta ne pysyvät minulla varmasti tallessa.

"Tänään vastaanotolla Tino alkaa 10 sek istumisen jälkeen siirtämään painoa etujaloille. Pienen hetken siitä se siirtää painoa pois takajaloilta ja käy pyllylle istumaan. Tino ei enää hallitse vartaloaan aktiivisesti vaan istuu kuin "heinäsäkki". Tino liikkuu ravissa  hyvin lyhyin askelin suoralla ja kaarteella. Istuma-asennosta Tino ponnistaa molemmat takajalat uloskiertyneenä.

Seisten Tinon lanneranka on kiertynyt toiminnallisesti oikealle. Se pitää seistessä selkää köyryssä ja pitää häntää selkärangan jatkeena takajalkojen välissä. Takajalkojen asentotuntoa kokeillessa Tino korjaa huomattavasti nopeammin oikean kuin vasemman. Hopping on on myös vasemmalle huonompi.

Tinon oikean lavan lihaksisto on hyvin kireä ja jalan taaksevienti on rajoittunut. Hauislihaksen jänteen palpaation Tino ei reagoi. C7 (kaularanka) – Th3 (rintaranka) oli jäykkää, liike rajoittunut oikealle. Th10 – L1 (lanneranka) väli on arka ja jäykkä käsiteltäessä. L2sta kaudaalisesti on vain jäykkää, liike rajoittunut lateraalisesti vasemmalle ja ventraalisesti.


SI nivelten liikkeet olivat normaalit eikä Tino reagoinut L-S palpointiin. Lannealueen lihakset olivat hyvin kireät (suojaspasmi?). Takajalkojen liikelaajuudet olivat vapaat ja lonkan koukistajat ja etureisilihasten tilanne oli ok.

OHJEET: Tino vastasi melko hyvin käsittelyyn. Istumaharjoituksia vältetään, seurataan tilannetta ja n. kuukauden päästä fysioterapian kontrollikäynti."

Tino saa nyt ensin palautua tämän päivän käsittelystä ja sitten, jos vointi ei huonone, niin jatkaa normaalia elämää. Tokoakin saa treenata, muttei vähänkään pidempiä istumisia (istumiset alle 10 sek.). Kävimme käsittelyn jälkeen vielä Peten Koiratarvikkeesta ostamassa JumppaPompan ja sitä Tino saa nyt pitää lenkeillä, jotta selkälihakset saavat hieman lämpösuojaa.
Myös Deviniä on huollettu. Devin satutti viime viikon keskiviikkona (18.10.) lenkillä oikean etujalan 2. varpaan (saman minkä satutti keväällä). Samalla kun Tino kävi Mikun luona, niin Miku katsoi pikaisesti Devinin varvasta. Varvas oli silloin vielä hieman turvonnut, mutta Devin ei aristanut sitä. Patricia kokeili varvasta tänään ja se aiheutti pientä aristelua (ylin nivel, niin kuin myös keväällä), joten Devin joutuu jatkamaan remmilenkkeilyä ainakin seuraavat 2-3 viikkoa. Lisäksi varvas teipataan taas kinesioteipillä, jotta varvas saa hieman lisätukea.

Patricia käsitteli Deviniä hieman pikaisemmin kuin normaalisti (koska käytimme enemmän aikaa Tinoon). Vasen lapa oli kireän tuntuinen, mutta Devin ei silti juuri aristanut sitä, ja kohta aukesi nopeasti (tämä oli sama alue, mikä oli kolmisen viikkoa sitten kipeä ja aiheutti ontumaa, ilmeisesti lihasperäinen vamma).
SaveSave
SaveSave
SaveSave

Kommentit